Belastingindex bij het rijden – wat betekent dit?

De belastingindex (ook lastindex of load index genoemd) geeft de maximale belasting aan waaraan een band kan worden onderworpen, d.w.z. het absolute draagvermogen. U vindt overeenkomstige informatie op uw banden. Maar hoe kan de index worden berekend?

Ladingsindex banden: maximumbelasting bepalen

Zodra u bijvoorbeeld op vakantie wilt gaan met een auto of wilt helpen bij een verhuis, is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht uw banden kunnen dragen. Omdat een band niet ontworpen is voor ladingen van welke grootte dan ook. Het is daarom belangrijk dat u het laadvermogen van uw banden kent en dit niet overschrijdt. Maar slechts enkele mensen kennen de belastingindex. Deze index geeft de maximaal mogelijke belasting van een band aan. Om de index voor uw auto te bepalen, volstaat het theoretisch om het kentekenbewijs of de zijkant van de band te bekijken. Daar vindt u de bandenetikettering.

Het twee- tot driecijferige nummer op de voorlaatste plaats geeft het draagvermogen van uw banden aan. Deze cijfers zeggen echter niets over de toegestane belasting in kilogram. Dit is een nogal onbruikbare cijfer in het dagelijks leven. Het is gemakkelijker om de belastingindex voor banden te bepalen in onze tabel met laadvermogens. Hier vindt u de maximale belasting in kilogram per index. In het geval van bandenetikettering met de nummers 195/55 R16 87 V, is de 87 op de voorlaatste plaats relevant: dit staat voor een belastingindex van 87, d.w.z. een laadvermogen van 545 kilogram.

Uniroyal. Een merk van Continental.*