Legt u de goede banden vooraan of achteraan?

Wie met een auto rijdt, moet eraan denken om de wielen regelmatig van plaats te veranderen. Of u dit werkje zelf uitvoert of aan de garage overlaat, beslist u uiteraard zelf. Wij leggen uit waarop u moet letten zodat u uw banden zo lang mogelijk kunt gebruiken. We vertellen u bijvoorbeeld of u de nieuwe of betere banden vooraan of achteraan moet leggen. En waarom het roteren van de banden belangrijk is bij de vervanging.


De kern van de zaak: het houdt slijtage onder controle

Tijdens het rijden verslijten banden sneller of minder snel naargelang hun aspositie. Behalve het aandrijftype van de wagen heeft ook de rijstijl impact op de mate van slijtage. Banden verslijten sneller tijdens lange ritten met hoge snelheden. Ook kunnen ze eenzijdig verslijten, bijvoorbeeld door een gewijzigd spoor. Ze kunnen zelfs verplaatst worden door contacten met een stoeprand. Spits uw oren wanneer u merkt dat de rolgeluiden toenemen terwijl u op een goed wegdek rijdt. Dat betekent dat uw banden al gevoelig versleten zijn.

Doorgaans verslijten de banden op de aandrijfas het snelst: bij voorwielaangedreven wagens zijn dat de voorbanden. Bij achterwielaangedreven wagens slijten de achterbanden sneller. Maar behalve de aandrijfas heeft ook de stuurkracht invloed op de banden. De voorbanden van voorwielaandrijvers worden dubbel belast.

Uniroyal. Een merk van Continental.*