Hoe oud mogen autobanden zijn? Hierop moet u letten

Hoe lang gaan banden mee? Hoe kan ik de levensduur van mijn banden verlengen? En wanneer moet ik de banden vervangen? Dit zijn de vragen die bestuurders zich steeds weer stellen. Voor de veiligheid en het rijplezier, zelfs in de regen, zijn intacte banden een absolute must. Gelukkig is het niet zo moeilijk om de banden in goede staat te houden. Lees hier de belangrijkste tips en trucs.

Vuistregel: Hoe lang gaan banden mee?

Er is geen wettelijke verplichting om aan te geven hoe oud autobanden mogen zijn. De enige uitzondering: banden voor aanhangwagens met een speciale vergunning voor een maximumsnelheid van 100 km/uur mogen niet ouder zijn dan zes jaar. In alle andere gevallen is het aan de bestuurders om zelf te beslissen wanneer de banden hun levensduur hebben overschreden. Het verkeersreglement bepaalt echter duidelijk dat de auto en zijn uitrusting te allen tijde verkeersgeschikt moeten zijn. En dat geldt ook voor de banden.

Er zijn een aantal criteria die u kunt gebruiken om te beoordelen of u uw banden nog kunt gebruiken en wanneer u ze moet vervangen. Als richtlijn geldt: u rijdt met vier identieke banden, elk met een profieldiepte van ten minste 1.6 mm. en een maximumleeftijd van tien jaar.

Als u zich aan deze richtlijnen houdt, rijdt u aan de veilige kant. Tegelijkertijd hebt u voldoende tijd om de banden te vervangen wanneer de grenswaarden dichterbij komen. De wettelijk voorgeschreven minimale profieldiepte is 1,6 mm. Hetzelfde geldt voor de leeftijd van de banden.

Uniroyal. Een merk van Continental.*