Rolomtrek bij banden: Wat is toegestaan?

De rolomtrek is precies de afstand die uw band in één omwenteling aflegt – en dus een doorslaggevende indicator voor het bepalen van de bandenmaat. Dit maakt het nog belangrijker dat u de rolomtrek ook kunt berekenen!

Rolomtrek berekenen: onontbeerlijk bij nieuwe bandenmaten

Het verwisselen van banden geeft niet veel bestuurders problemen. In ieder geval niet als de oude en de nieuwe banden dezelfde maat hebben. Dat is duidelijk echter niet altijd het geval. Waarom? De redenen kunnen heel verschillend zijn en liggen meestal bij de bestuurder. Misschien wilt u brandstof besparen met een kleinere bandenmaat. Of wilt u grotere banden om op te vallen in het verkeer. Toch is de reden vaak veel banaler. Bijvoorbeeld: als u een nieuwe auto koopt en u zich afvraagt of u uw oude banden nog kunt gebruiken. Wat uw bedoelingen ook zijn, deze voorbeelden hebben één ding gemeen: Met de nieuwe bandenmaat verandert ook de rolomtrek. Onaangename gevolgen zijn niet uitgesloten. Als de rolomtrek te veel afwijkt van de standaardbanden, kan dit problemen geven tijdens de technische keuring. Maar wat is toegestaan?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Bandenmaten verschillen immers van auto tot auto. Om de bandenmaat van uw auto te bepalen, is het vaak genoeg om naar de zijkant van uw banden te kijken. Het staat ook aangegeven aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Als dat niet zo is, dan wordt het door de technisch deskundige op uw papieren genoteerd. Deze verklaring geeft echter geen informatie over de werkelijke rolomtrek van uw autobanden. U kunt deze echter bepalen met behulp van een formule.

Uniroyal. Een merk van Continental.*