You are currently at our Belgium (Dutch) website. We also offer a wide range of products with direct customer service in many locations worldwide.
All locations

Rolomtrek bij banden

Wat is toegestaan?

De rolomtrek is precies de afstand die uw band in één omwenteling aflegt – en dus een doorslaggevende indicator voor het bepalen van de bandenmaat. Dit maakt het nog belangrijker dat u de rolomtrek ook kunt berekenen!

Rolomtrek berekenen: onontbeerlijk bij nieuwe bandenmaten

Het verwisselen van banden geeft niet veel bestuurders problemen. In ieder geval niet als de oude en de nieuwe banden dezelfde maat hebben. Dat is duidelijk echter niet altijd het geval. Waarom? De redenen kunnen heel verschillend zijn en liggen meestal bij de bestuurder. Misschien wilt u brandstof besparen met een kleinere bandenmaat. Of wilt u grotere banden om op te vallen in het verkeer. Toch is de reden vaak veel banaler. Bijvoorbeeld: als u een nieuwe auto koopt en u zich afvraagt of u uw oude banden nog kunt gebruiken. Wat uw bedoelingen ook zijn, deze voorbeelden hebben één ding gemeen: Met de nieuwe bandenmaat verandert ook de rolomtrek. Onaangename gevolgen zijn niet uitgesloten. Als de rolomtrek te veel afwijkt van de standaardbanden, kan dit problemen geven tijdens de technische keuring. Maar wat is toegestaan?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Bandenmaten verschillen immers van auto tot auto. Om de bandenmaat van uw auto te bepalen, is het vaak genoeg om naar de zijkant van uw banden te kijken. Het staat ook aangegeven aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Als dat niet zo is, dan wordt het door de technisch deskundige op uw papieren genoteerd. Deze verklaring geeft echter geen informatie over de werkelijke rolomtrek van uw autobanden. U kunt deze echter bepalen met behulp van een formul


Rolomtrek berekenen met formule

Uniroyal Tyre Rolling Circumference Graphic

Ook zonder de berekening voor de banden kunt u de rolomtrek berekenen. Het enige wat u daarvoor nodig hebt, is uw bandenetikettering en de juiste formule:

U = π x (R + 2 x (H/B)/100 x B)

De rolomtrek van de band komt zo voort uit de velgmaat R in inches en de verhouding van de hoogte H ten opzichte van de breedte B. Daarom wordt de velgmaat R met de waarde 25,4 vermenigvuldigd om de velgmaat in millimeters te verkrijgen. Voor een band met de etikettering 245/45 R 18, geeft dit bijvoorbeeld de volgende omtrek aan:

U = π x (18 x 25,4 mm + 2 x (45/100) x 245 mm) = 2129 mm = 212,9 cm = 2,129 m 


Rolomtrek berekenen: De laatste stap

Nu moet u het procentuele verschil in rolomtrek tussen uw oude en uw nieuwe banden berekenen. Een verschil van meer dan 2,5 procent, respectievelijk 1,5 procent is ontoelaatbaar. De tolerantie bij de rolomtrek ligt binnen dit bereik. Als de waarden harder van elkaar afwijken, kunnen er complicaties ontstaan bij geïntegreerde systemen zoals ABS of ESP. Dit geldt met name voor afwijkingen tussen voor- en achterwielen. Een aanzienlijke verstoring dus, die de deskundige niet aanvaardt. Dus let op: De berekende waarden dienen slechts als leidraad. Welke rolomtrek van de band daadwerkelijk is toegestaan, wordt uitsluitend door de technisch deskundige bepaald.

 Rolling circumference affects the speedometer

Rolomtrek heeft een invloed op de snelheidsmeter

Een afwijkende bandenmaat verandert ook de rolomtrek. Maar wist u dat dit ook een invloed heeft op de snelheidsweergave? Snelheidsmeters bepalen de snelheid van een auto aan de hand van het aantal wielomwentelingen. Als u overschakelt op grotere banden, zal uw snelheidsmeter dus een lagere snelheid laten zien dan u in werkelijkheid rijdt. Kleinere banden zorgen daarentegen voor een hogere snelheid op de snelheidsmeter. De weergave mag niet meer dan 10 % + 4 km/uur hoger en niet lager liggen dan de werkelijke snelheid. Als de afwijking te groot is, is een snelheidsaanpassing noodzakelijk.
Controleer nu de rolomtrek van uw huidige en van uw gewenste banden met behulp van onze formule. U bent nog op zoek naar uw gewenste banden? Ontdek een ruime keuze bij Uniroyal!


Related Topics