De snelheidsindex van banden

De snelheidsindex van een band informeert u over de maximale snelheid waarvoor dat type band wettelijk is goedgekeurd. Deze index garandeert u dat de band die u koopt, geschikt en veilig is voor de snelheid van de auto waarop hij wordt gemonteerd.

Snelheidsindex op de zijkant van een band

Waar vind ik de snelheidsindex van een band?

De snelheidsindex van een band wordt op de zijkant ervan vermeld, na het draagvermogen. In dit voorbeeld is de snelheidsindex W, wat betekent dat de band wettelijk is goedgekeurd voor snelheden tot 270 km/h.

Hoe wordt de snelheidsindex bepaald?

De bepaling van de snelheidsindex is gebaseerd op laboratoriumproeven waarbij een band om de 10 minuten met 1 km/h wordt versneld, tot de vereiste snelheid is bereikt. De band moet aantonen dat hij een bepaalde snelheid kan aanhouden tijdens proeven met gesimuleerde belastingen.

De snelheidsindex is een letter: A is de laagste en Y de hoogste. Zoals u in onderstaande tabel kunt zien, zijn er enkele afwijkingen, omdat de autofabrikanten de snelheid van hun voertuigen hebben opgedreven en de snelheidsindexen daaraan moesten worden aangepast.

De meest gangbare snelheidsindexen, snelheden en bijbehorende voertuigen

Heeft de snelheidsindex alleen te maken met snelheid?

Nee, hij heeft ook te maken met rijcomfort, grip, slijtage en rijgedrag in bochten. Een hogere snelheidsindex zorgt doorgaans voor een betere grip en remkracht, maar ook voor een kortere levensduur van het profiel en zwakkere prestaties bij koude temperaturen. Daarom zijn banden met index V, Z, W en Y meestal beter geschikt voor snelle voertuigen in een warmer klimaat.

U mag de snelheidsindex van uw autobanden verhogen voor betere prestaties, maar nooit verlagen zonder dat de maximale snelheid van het voertuig wordt beperkt volgens de lagere index.

Kan ik banden met een verschillende snelheidsindex gebruiken?

Als u banden met een verschillende snelheidsindex wenst te gebruiken – en wij raden dat zeker niet aan, moet u ervoor zorgen dat die met de laagste index op de vooras worden gemonteerd, ongeacht of uw voertuig voor-, achter- of vierwielaandrijving heeft. Dit beperkt het risico van overstuur. Denk eraan dat alle banden geschikt moeten zijn voor het voertuig en dat de banden met de laagste snelheidsindex uw maximale snelheid bepalen.

Wij raden echter aan om steeds hetzelfde type banden met dezelfde maat en dezelfde snelheidsindex op alle wielen te monteren.

Uniroyal. Een merk van Continental.*