Voorbeeld van het EU-bandenlabel
Het is een reeks symbolen en classificaties die het brandstofverbruik, de grip op een nat wegdek en het geluidsniveau specificeren voor elke auto-, bestelwagen- en vrachtwagenband die sinds november 2012 in de EU wordt verkocht.
Bandenleveranciers zijn wettelijk verplicht om een sticker te plakken op het bandenprofiel of een label aan te brengen op elke levering aan dealers en/of consumenten. Dit geldt voor banden voor auto’s en lichte bedrijfsauto’s. Dezelfde informatie moet ook worden vermeld in de technische documentatie over banden voor personenauto’s, lichte bedrijfswagens, vrachtwagens en bussen (leaflets, brochures enz.) en op de website.
Het label helpt verkopers en consumenten om op basis van gestandaardiseerde tests een onderscheid te maken tussen verschillende banden. Het geeft duidelijk aan welke banden van hogere kwaliteit en dus veiliger zijn voor de omstandigheden waarin ze zullen worden gebruikt.
De informatie wordt opgesplitst in:
De schaal voor brandstofefficiëntie is onderverdeeld in zeven klassen, waarbij A (groen) staat voor de beste prestatie en G (rood) voor de slechtste prestatie. Klasse D wordt niet gebruikt.
De rolgeluidemissie wordt gemeten in decibel en vergeleken met de wettelijk toegelaten limieten. Eén zwarte golf staat voor het laagste geluidsniveau, drie golven voor het hoogste.
De grip op een nat wegdek wordt geclassificeerd van A t.e.m. G. A levert de beste prestatie voor grip en dus de kortste remweg in het nat, G staat voor de slechtste prestatie. Net als bij brandstofefficiëntie wordt klasse D niet gebruikt en er zijn ook geen plannen om klasse G te gebruiken.
Brandstofefficiëntie
Rolgeluidemissie:
Remprestatie:
Bandenfabrikanten moeten hun banden beoordelen en classificeren volgens zorgvuldig vastgelegde methoden die zijn goedgekeurd door de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). De grip op een nat wegdek en de rolgeluidemissie worden buiten in reële omstandigheden getest. De rolweerstand (brandstofefficiëntie) wordt binnen op een testinrichting gemeten.
Hoewel het EU-bandenlabel een nuttige leidraad is voor zowel handelaars als consumenten, is het niet het enige waarmee men rekening dient te houden bij de aankoop van banden. Het geeft bijvoorbeeld geen informatie over bescherming tegen aquaplaning, rijstabiliteit, rijgedrag op droge en natte wegen, duurzaamheid van de banden, remprestaties in droge omstandigheden en de prestaties van banden in winterweer.
Ze worden hier op deze website naast elke band weergegeven. U vindt ze ook op de websites van onze dealers en in onze eigen verkooppunten.