You are currently at our Belgium (Dutch) website. We also offer a wide range of products with direct customer service in many locations worldwide.
All locations

Wat is Aquaplaning

En waarom is het zo gevaarlijk?

Aquaplaning doet zich voor wanneer zich vóór uw banden meer water ophoopt dan wat het gewicht van uw voertuig kan verplaatsen. Dat creëert druk onder de banden, waardoor zich tussen het rubber en het wegdek een dunne laag water vormt.


Uniroyal Aquaplaning Infographic EN (3 Steps)

Waarom is het gevaarlijk?

Die dunne laag water zorgt ervoor dat uw banden geen grip op de baan meer hebben en uw auto alle contact met de ondergrond verliest, waardoor u ongecontroleerd gaat slippen. Hoe dieper het water en hoe hoger uw snelheid, hoe groter het risico. Zonder grip kunt u niet meer remmen of sturen.


Welke factoren verhogen het risico van aquaplaning?

Snelheid is de grootste risicofactor voor aquaplaning. Bij hoge snelheden hebben uw banden niet de tijd om water af te voeren, voordat ze van het wegdek worden opgetild. Maar er zijn nog andere invloeden, zoals bijvoorbeeld:

  • Het profielpatroon. Bepaalde patronen voeren water efficiënter af dan andere. Zo zijn onze RainSport 3- en RainExpert 3-banden ontwikkeld om optimaal te presteren in natte omstandigheden.
  • De bandenmaat. Het contactoppervlak of de vorm en de grootte van het stuk band dat contact maakt met het wegdek, heeft een directe invloed op het risico van aquaplaning. Hoe groter dat is, hoe kleiner het risico.
  • Profieldiepte. De profieldiepte neemt af naarmate uw banden verslijten, waardoor er minder ruimte is om water af te voeren.
  • Bandendruk. Om verschillende redenen kunnen zowel overdreven als onvoldoende opgepompte banden het risico van aquaplaning verhogen.
  • Waterdiepte. Hoe dieper het water, hoe moeilijker uw banden hun grip kunnen behouden.
  • Samenstelling van het water. Elementen zoals olie, vuil, zout en de omgevingstemperatuur hebben een invloed op de dichtheid van water.
  • De aandrijving van uw voertuig. In bepaalde omstandigheden is het risico van aquaplaning groter bij 4 wielaandrijving dan bij 2 wielaandrijving.
  • Het gewicht van uw voertuig. Hoe lichter de auto, hoe groter de kans op aquaplaning.
  • Het wegdek. Aquaplaning doet zich sneller voor op vlakke banen dan op banen met groeven.

Hoe herken ik aquaplaning?

Uniroyal Tyre Aquaplaning Knowhow Graphic

Als de aangedreven wielen hun grip op het wegdek verliezen, ziet u een verhoging van het toerental van de motor en een onjuiste snelheidsweergave wanneer de wielen beginnen te spinnen.

Als uw voorwielen grip verliezen in een bocht, slipt uw auto naar de buitenkant van de bocht. Als uw achterwielen grip verliezen, schuift u zijwaarts. Als uw vier wielen tegelijkertijd hun grip verliezen, slipt u in een rechte lijn. Als u op dat moment draait, glijdt u weg naar de buitenkant van de bocht. Als een van uw banden opnieuw grip krijgt, kunt u een plotse ruk voelen in de richting die de betreffende band uitging. 


Wanneer doet aquaplaning zich meestal voor?

U kunt met aquaplaning te maken krijgen, als u door plassen of stilstaand water rijdt. Het is niet altijd gemakkelijk om te zien hoe diep een plas is. Rijd dus trager als het veel heeft geregend.

Meestal bevinden de plassen zich aan de zijkant van de baan, aan de rand van het voetpad. Rijd dus meer in het midden van de baan wanneer het regent.

Rijd in de sporen van uw voorliggers. Hun banden hebben al heel wat van het water verwijderd voordat de uwe hetzelfde moeten doen.


Waarom voorkomt de elektronische stabiliteitsregeling aquaplaning niet?

Uniroyal Tyre Electronic Stability Graphic

De elektronische stabiliteitsregeling functioneert alleen als u contact hebt met het wegdek. Het systeem kan wel helpen om de situatie na het slippen te herstellen zodra de band weer grip heeft, maar het kan aquaplaning niet voorkomen. 

Overigens, gebruik nooit cruisecontrol op natte of gladde wegen, omdat u uw snelheid gelijkmatig en handmatig moet kunnen verminderen in dergelijke omstandigheden.


Waarom hebben de Uniroyal-banden zo’n goede reputatie voor bescherming tegen aquaplaning?

Uniroyal heeft in 1969 de regenband uitgevonden en sindsdien zijn onze ontwerpers en ingenieurs koplopers in technologie voor nat weer. Zo is er bijvoorbeeld de Shark Skin Technology (SST), die wij voor onze RainSport 3- en RainExpert 3-banden gebruiken. Daarmee wordt water efficiënt en snel afgevoerd en blijft het risico van aquaplaning dus beperkt. 


Related Topics