Rijden op gladde wegen

IJsschaatsen en ijshockey zijn niet toevallig zo populair: het is gewoon bijzonder leuk om met grote snelheden over ijs te glijden. Minder leuk is het, als u in een voertuig zit en de wegen spiegelglad zijn.

 

Er zijn veel gelijkenissen tussen rijden in de sneeuw en rijden op ijs. In beide gevallen moet u bijvoorbeeld langzaam en rustig rijden en mag u niet bruusk versnellen of remmen. Maar er zijn extra punten waar u op dient te letten, als u op gladde wegen rijdt.

01_precaution_icon

Algemene voorzorgsmaatregelen

In de eerste plaats dient u zich af te vragen of u echt met de auto weg moet. Gladde wegen kunnen bijzonder verraderlijk zijn en men dient na te gaan of een rit in dergelijke omstandigheden opweegt tegen de financiële en emotionele kosten van een mogelijk ongeval.

Luister naar de radio. Het weerbericht informeert u over specifiek gevaarlijke gebieden en dat kan u helpen om te beslissen of u al dan niet in de auto stapt.

Of misschien bent u al onderweg en kunt u zo achterhalen of ijs tijdens uw rit een probleem kan vormen.

Een van de belangrijkste verschillen tussen ijs en sneeuw is dat sneeuw duidelijk zichtbaar is. Ijs en ijzel daarentegen gaan zo goed over in de kleur van het wegdek, dat u vaak niet weet dat het er is, voordat het te laat is. Uw autothermometer is een goede indicator. Als die aangeeft dat de omgevingstemperatuur dicht bij het vriespunt zit, dient u extra voorzichtig te zijn.

Een andere manier om ijzel of ijs op te merken, is het observeren van andere voertuigen. Als u ziet dat die slippen of zelfs naast de weg terechtkomen, bent u waarschijnlijk op een gladde weg terechtgekomen.

Als u daardoor gestrest raakt, stop dan en wacht tot de temperatuur verhoogt of kies voor een ander vervoermiddel.

Rijden op gladde wegen

  • Let op de omgevingstemperatuur, zodat u voorbereid bent op gladde omstandigheden.
  • Let op andere bestuurders, om na te gaan of zij problemen hebben door gladheid.
  • Luister naar de weersvoorspellingen en vermijd gevaarlijke gebieden.
  • Rijd langzaam en voorzichtig.
  • Houd extra veel afstand tussen u en uw voorligger.
  • Als u begint te slippen, stuur dan in de richting waarin de achterkant van uw voertuig beweegt.
Uniroyal. Een merk van Continental.*