Sneeuwkettingen aanbrengen en gebruiken

Sneeuwkettingen kunnen bij de meeste auto’s, SUV’s en bestelwagens worden aangebracht. Ze verbeteren de grip op sneeuw en ijs aanzienlijk en kunnen een tijdelijke oplossing bieden in combinatie met zomerbanden.


Ze kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer u naar een skioord rijdt waar het kouder en gladder is dan de rijomstandigheden die u gewoon bent. Het is echter belangrijk om altijd na te gaan wat de wettelijke voorschriften zijn, als u dergelijke reisplannen hebt: sommige landen eisen winterbanden, terwijl andere het gebruik van sneeuwkettingen verplichten. En omdat sneeuwkettingen het wegdek kunnen beschadigen, kan ook een minimale sneeuwdikte van toepassing zijn.

 

Als het gebruik van sneeuwkettingen wettelijk is toegestaan, dient u natuurlijk alles te weten over het aanbrengen en het gebruik ervan.

01_icon_snowchain

De juiste sneeuwkettingen

In de eerste plaats dient u ervoor te zorgen dat u de juiste sneeuwkettingen voor uw voertuig koopt. Meer informatie hierover vindt u in het handboek van uw voertuigfabrikant. Denk eraan dat sneeuwkettingen voor sommige auto’s een probleem vormen. Als er onvoldoende ruimte is tussen de band en de wielkast of de ophanging, kunt u eventueel een sneeuwsok gebruiken of op zoek gaan naar een fabrikant die een geschikte oplossing heeft voor uw specifieke merk en model van voertuig.

Als de ruimte aan de achterkant van het wiel en tussen het wegdek en de wielkast volstaat, dient u sneeuwkettingen te kiezen die bij de maat van uw banden en het gewicht en vermogen van uw voertuig passen.

Sneeuwkettingen worden per twee verkocht en doorgaans op de aangedreven wielen aangebracht. Raadpleeg het handboek van uw voertuigfabrikant voor meer informatie. Hoewel sommige bestuurders één paar kettingen voldoende vinden, is twee paar altijd beter.

Checklist voor het aanbrengen en gebruiken van sneeuwkettingen

  • Controleer of uw voertuig geschikt is voor sneeuwkettingen.
  • Controleer de wettelijke voorschriften in het land waar u de kettingen wilt gebruiken.
  • Oefen het aanbrengen voordat u op reis vertrekt.
  • Rijd rustig en langzaam (max. 50 km/h).
  • Controleer de sneeuwkettingen regelmatig op schade en reinig en droog ze na gebruik.
Uniroyal. Een merk van Continental.*