Winterbanden zijn ontwikkeld om soepel te blijven bij temperaturen van minder dan 7 °C. Hun diepe profiel is geoptimaliseerd voor sneeuw en smeltende sneeuw en de profielblokken zijn gecreëerd voor extra grip in natte winterse omstandigheden. Ze zijn onverslaanbaar bij lage temperaturen. Lees ons artikel ‘Wat zijn winterbanden?’ voor meer informatie.
Maar als de temperaturen boven 7 °C stijgen, zijn zomerbanden een betere optie. De compounds van zomerbanden bevatten minder natuurrubber waardoor ze zachter zijn, meer hechtvermogen hebben en dus meer grip hebben op natte en droge wegen bij hogere temperaturen.
De hogere rolweestand van winterbanden in gladde omstandigheden kan nadelig worden bij warmer weer en snellere slijtage veroorzaken. De lagere rolweerstand van zomerbanden heeft dan weer een positief effect op het brandstofverbruik.
Zomerbanden hebben een kortere remweg bij hogere temperaturen, terwijl winterbanden een kortere remweg hebben bij koud weer. Daar dient u rekening mee te houden als u winterbanden gebruikt bij zachtere temperaturen of zomerbanden bij lagere temperaturen. Het remmen zal nooit zo efficiënt zijn als wanneer u banden gebruikt die specifiek voor de heersende temperaturen zijn ontworpen.