Uniroyal, het merk met het rode parapluutje. Een merk van Belgische oorsprong!

05/04/2019

Brussel, 3 april 2019. De consument weet doorgaans weinig van de technologische vooruitgang die banden doormaken. Maar sinds de lancering van de allereerste regenband van Uniroyal hebben de ontwikkelaars de concepten van het loopvlak en rubbermengsel voortdurend verbeterd, steeds met als doel om de grip op natte wegen en de bescherming tegen aquaplaning te perfectioneren. Doelstellingen die ook vandaag nog, 50 jaar na de lancering van de eerste regenband, het DNA van het merk Uniroyal bepalen.

Wist u dat Uniroyal als eerste merk een regenband op de markt heeft gebracht? En dat Uniroyal in 2019 de vijftigste verjaardag van die eerste regenband viert?

De rallye 180 maakte zijn opwachting in 1969 en werd zo de eerste regenband op de internationale markt. Deze band, die een topsnelheid van 180 km/u aankon, wierp zich destijds al snel op als ‘beste uit de test’ en liet hij heel wat befaamde concurrenten achter zich. Het prestigieuze magazine ‘Auto Motor und Sport’ kroonde de band tot absolute referentie in 1969 en 1970 daar waar « Auto Zeitung  » de rallye 180 uitriep tot testwinnaar in 1971!

De rallye180 onderscheidde zich door een symmetrisch loopvlak, dit wil zeggen dat beide helften tot in de kleinste details identiek waren. Anders gezegd: als men in het midden van het loopvlak een denkbeeldige lijn trekt, heeft men links en rechts van die lijn hetzelfde profiel. Het ging echter niet om een axiale symmetrie maar om een centrale symmetrie, m.a.w. dezelfde tekening maar dan in de omgekeerde richting. De rallye 180 had dan ook geen montageaanwijzingen op de flanken want er was geen verplichte montagerichting: geen pijltje zoals op banden met directioneel profiel, noch een specifieke montagerichting zoals in het geval van asymmetrische banden.

Aangezien alle combinaties mogelijk waren, was deze eerste regenband eenvoudig en praktisch te verwisselen. Kortom, het loopvlak beantwoordde perfect aan de eisen van de toenmalige auto’s.

De langere levensduur, de uitstekende wegligging en het hoogstaande comfort maakten de rallye 180 tot een zomerband voor toerismewagens. Het gamma telde 30 afmetingen, voor velgen van 13, 14 en 15 duim, en was gehomologeerd voor snelheden tot 180 km/u. 

Dankzij zijn karakter en zijn prestaties opende de rallye 180 ontegensprekelijk de weg voor zijn opvolgers, ontwikkeld door het merk met het rode parapluutje.

Uniroyal. Een merk van Continental. 

Continental ontwikkelt baanbrekende technologieën en diensten voor een duurzame en connectieve mobiliteit van mensen en hun goederen. Het technologiebedrijf dat is opgericht in 1871 zorgt voor veilige, efficiënte, intelligente en betaalbare oplossingen voor voertuigen, machines, verkeer en vervoer. Het concern realiseerde in 2018 een omzet van 44.4 miljard Euro en heeft momenteel in 60 landen meer dan 243.000 medewerkers in dienst.

De bandenafdeling telt 24 productie- en ontwikkelingslocaties over de hele wereld. Als een van ‘s werelds toonaangevende bandenfabrikanten realiseerde de afdeling in 2017 een omzet van 11,3 miljard euro met ongeveer 54.000 werknemers. Continental geldt als een van de technologische marktleiders in de bandensector en biedt een breed productgamma aan voor personenwagens, bedrijfsvoertuigen en tweewielers. De voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling dragen in aanzienlijke mate bij tot een kostefficiënte en ecologische mobiliteit. De bandenafdeling levert ook diensten voor de bandensector en fleettoepassingen, evenals digitale beheersystemen voor de banden van bedrijfsvoertuigen.

Contact
Patricia Esparza Alonso

PR & Product Manager

Hermeslaan 1B

1831 Diegem

Uniroyal. Een merk van Continental.*