Brussel, 11 december 2019. 2019 loopt naar zijn einde maar we willen het jaar niet afsluiten zonder Oscar Englebert in de kijker te zetten. De geschiedenis van Uniroyal was immers nooit dezelfde geweest zonder deze jonge, vernieuwende ondernemer, een visionair die zijn tijd ver vooruit was en vóór alle andere het enorme potentieel van rubber inzag. We schrijven tweede helft van de negentiende eeuw. Nadat hij zich heeft gespecialiseerd in de verkoop van waterdichte producten, opent Oscar Englebert in Luik zijn eigen fabriek voor rubberproducten.
De geschiedenis van het rubber gaat eigenlijk terug tot de vijftiende eeuw, toen de grote ontdekkingsreizigers rubberstalen uit Zuid-Amerika meebrachten naar Europa. Het gebruik ervan werd al snel opgegeven bij gebrek aan toepassingen. Rubber is een moeilijk te hanteren materiaal: het wordt kleverig bij blootstelling aan de zon, het smelt bij hoge temperaturen, het breekt bij lage temperaturen, het wordt bruin en het stolt in aanwezigheid van lucht, en ga zo maar door. In de achttiende eeuw wordt het opnieuw ontdekt in Peru, waar het caotchu wordt genoemd, in de Incataal een samentrekking van ‘cao’ (hout) en ‘tchu’ (dat weent). De naam ‘caoutchouc’ kennen we vandaag de dag nog steeds.
In de negentiende eeuw begint rubber zich eindelijk te veralgemenen dankzij tal van innovaties. Zo ontdekt men de vervormbaarheid na vermaling en persing, een eigenschap die het mogelijk maakt om rubber bepaalde vormen te geven. Ook ontdekt men de vulkanisering, die het rubber stabiliseert, zodat het beter bestand is tegen temperatuurverschillen, het grootste obstakel voor het gebruik ervan.
Het was in die context en dankzij de vooruitgang gerealiseerd op dat vlak dat de zakenman Oscar Englebert, vertrouwd met de Europese trends, besloot om zijn eigen fabriek te openen in Luik en de eerste fietsbanden te maken uit dit volstrekt revolutionaire product voor die tijd. Auto- en motorbanden zouden al snel volgen. Dat was meer dan een eeuw geleden.
De jonge ondernemer groeide niet alleen uit tot de voornaamste bandenfabrikant van de Benelux, maar slaagde er ook in om zich te verheffen tot een van ‘s werelds grootste producenten. De onderneming Pneu Englebert en oprichter Oscar Englebert waren in die tijd even beroemd als Alberto Pirelli en Édouard Michelin.
In 1967 werd de onderneming overgenomen door Uniroyal, dat zich tot doel stelde om het avant-gardistische en vernieuwende karakter van zijn oprichter verder uit te dragen. Die twee waarden maken het merk Uniroyal vandaag de dag nog steeds tot de referentie onder de regenbanden in Belux.
Continental ontwikkelt baanbrekende technologieën en diensten voor een duurzame en connectieve mobiliteit van mensen en hun goederen. Het technologiebedrijf dat is opgericht in 1871 zorgt voor veilige, efficiënte, intelligente en betaalbare oplossingen voor voertuigen, machines, verkeer en vervoer. De bandenafdeling telt 24 productie- en ontwikkelingslocaties over de hele wereld. Als een van ‘s werelds toonaangevende bandenfabrikanten realiseerde de afdeling in 2018 een omzet van 11,4 miljard euro met ongeveer 56.000 werknemers.