stage_CPC_TT

Winterbandenwetgeving

Winter 2016/2017

Europese regelgeving voor winteruitrusting op vrachtwagens en bussen.


LandRegelgeving bandenRegelgevingen sneeuwkettingenMeer informatie

 

Albanië

Geen wet of regelgeving voor winterbanden. 

Sneeuwkettingen voor aandrijfas dienen aan boord te zijn. Hun gebruik wordt toegestaan wanneer aangeduid met de gepaste verkeersborden.

 

Spijkerbanden zijn niet toegelaten.

Belarus

Geen wet of regelgeving voor winterbanden.

Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs.

Spijkerbanden zijn toegestaan.

België

Geen winterbandenplicht. Er wordt symmetrie vereist bij uitrusting met M+S of winterbanden.

Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

Bosnië-

Herzegovina

Winterbandenplicht van 15 november tot 15 april. M+S banden zijn verplicht op de aandrijfas van voertuigen > 3.5T GVW.

Voor de periode van 15 november tot 15 april dienen er voor minstens twee aangedreven wielen sneeuwkettingen aan boord van het voertuig te zijn.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan. Een sneeuwschep behoort tot de verplichte voertuiguitrusting.

Bulgarije

Geen wet of regelgeving voor winterbanden.

Van 1 november tot 31 maart dienen er sneeuwkettingen aan boord te zijn van het voertuig. In de bergen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht indien aangegeven door verkeersborden.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan. Zonder geschikte winteruitrusting kan toegang tot het land worden geweigerd of zelfs een rijverbod worden opgelegd.

Denemarken

Geen wet of regelgeving voor winterbanden.

Sneeuwkettingen zijn toegestaan, van 1 november tot 15 april.

Spijkerbanden toegestaan van 1 november tot 15 april. Moeten op alle assen gemonteerd worden.

Duitsland

De voertuiguitrusting (banden) moet aangepast zijn aan de weersomstandigheden: Voertuigen onder 3.5T moeten volledig uitgerust zijn met winter- of M+S-banden. Voor voertuigen boven 3.5T dienen enkel de aangedreven assen te zijn uitgerust met winterbanden (M+S volstaat)

Het gebruik van sneeuwkettingen wordt enkel toegestaan wanneer aangeduid met de gepaste verkeersborden. Spijkerbanden zijn verboden, behalve voor de route via Kleines deutsches Eck.

60 € boete voor onaangepaste banden, 80€ boete wanneer oorzaak van verkeersobstructie = onaangepaste banden, 100€ boete voor het veroorzaken van een gevaarlijke situatie door onaangepaste banden, 120€ boete voor het veroorzaken van een ongeval.

Estland

Winterbanden zijn verplicht (radiaalbanden met een minimum profieldiepte van 3mm) van 1 december tot 1 maart (ook van oktober tot april, afhankelijk van de weersomstandigheden).

Sneeuwkettingen worden enkel toegestaan op met sneeuw en/of ijs bedekte wegen.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan voor voertuigen > 3.5t.

FinlandMinimum profieldiepte voor > 3.5T voertuigen = 1.6 mm.Sneeuwkettingen worden enkel toegestaan op met sneeuw en/of ijs bedekte wegen.Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 november tot Paasmaandag. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze periode verlengd worden. De max. gemiddelde lengte van de spijkers is vastgelegd op 1,5mm met een maximum aantal van 50 per band bij een max. snelheid van 80 km/u voor banden geproduceerd na 1 juli 2013.
FrankrijkGeen algemene wet- of regelgeving voor winterbanden. Uitzonderingen worden aangegeven op verkeersborden.Sneeuwkettingen worden enkel gebruikt wanneer voorgeschreven aan de hand van verkeersbordenVoor voertuigen < 3.5t zijn spijkerbanden toegestaan vanaf de eerste zaterdag voor 11 nov tot de laatste zondag van maart, max. Snelheid 90km/u. Voertuigen uitgerust met spijkerbanden moeten gelabeled zijn met sticker. Spijkerbanden niet toegestaan op voertuigen > 3.5t..
Groot-BrittaniëGeen wet of regelgeving voor winterbanden.Sneeuwkettingen enkel toegestaan op wegen bedekt met sneeuw en/of ijs. Spijkerbanden zijn toegelaten zolang ze het wegdek niet beschadigen. Indien dit wel het geval is dient u de schade te vergoeden.
HongarijeGeen wet of regelgeving voor winterbanden.Sneeuwkettingen zijn toegestaan op wegen bedekt met sneeuw en/of ijs. Bij bepaalde weersomstandigheden kan het gebruik van sneeuwkettingen worden verplicht. (max. 50km/u). Bij winterse omstandigheden kan de toegang voor buitenlandse voertuigen worden ontzegd indien geen sneeuwkettingen aan 
IerlandGeen wet of regelgeving voor winterbanden.Sneeuwkettingen enkel toegestaan op met sneeuw en/of ijs bedekte wegen.Spijkerbanden zijn toegestaan. Max. snelheid 96/112 km/u (nationale wegen/autosnelweg)
ItaliëGeen wet of regelgeving voor winterbanden.Een anti-slip kit (bv. sneeuwkettingen) moet aanwezig zijn in het voertuig.Winterregelgeving RU/1580 geldt enkel voor de volgende categorieën voertuigen: M1, N1 en O1.
KosovoGeen wet of regelgeving voor winterbanden op vrachtwagens en bussen.Sneeuwkettingen voor de aangedreven assen moeten in het voertuig aanwezig zijn. Te gebruiken volgens de verkeersborden en weersomstandigheden.Spijkerbanden zijn niet toegestaan. Bussen en vrachtwagens moeten in het bezit zijn van een sneeuwschep.
KroatiëGeen algemene regelgeving voor het gebruik van winterbanden, M+S banden zijn verplicht bij winterse omstandigheden.Sneeuwkettingen zijn vereist voor de aandrijfas in bepaalde omstandigehen. Sneeuwkettingen zijn verplicht in Lika/Gorski Kotar regio.Spijkerbanden zijn niet toegestaan. Bedrijfsvoertuigen moeten een sneeuwschop aan boord hebben.
LetlandWinterbandenplicht (M+S) voor voertuigen <3.5t van 1 december tot 1 maart, met min 3mm profieldiepteSneeuwkettingen enkel toegestaan op met sneeuw en/of ijs bedekte wegen.Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 1 oktober en 30 april voor voertuigen >3.5t.
LiechtensteinGeen algemene wet- of regelgeving voor winterbanden, toch kan je aansprakelijk gesteld worden indien de banden niet zijn aangepast aan de weersomstandigheden.Sneeuwkettingen zijn toegestaan. Niet noodzakelijk in valleien. In de bergen duiden verkeersborden aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn.Voertuigen >7.5t: spijkerbanden toegestaan vanaf 1 november tot 30 april, max. Snelheid 80km/u.. Spijkerbanden moeten op alle assen worden gemonteerd. Voertuigen moeten gelabeled zijn met sticker.
LitouwenWinterbanden verplicht voor voertuigen <3.5t vanaf 1 november tot 1 april.Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs.Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 1 november en 1 april.
LuxemburgAlle aangedreven assen van vrachtwagens en bussen dienen te zijn uitgerust met winterbanden (M+S volstaat) tijdens winterse omstandigheden (sneeuw/ ijs / ijzel).Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs.Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
MacedoniëWinterbanden op de aangedreven as is verplicht van 15 november tot 15 maart. Min. 5mm prodfieldiepte.Sneeuwkettingen moeten aan boord van het voertuig zijn vanaf 15 okt tot 15 maart indien het voertuig is uitgerust met zomerbanden.Touringcars en vrachtwagens moeten een sneeuwschep aan boord hebben. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
MontenegroBanden met M+S of winterbanden zijn verplicht van november tot april op bepaalde wegen aangeduid door lokale autoriteiten.Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs.Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
NederlandGeen wet of regelgeving voor winterbanden.Sneeuwkettingen zijn niet toegestaan op de openbare weg.Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
NoorwegenVoertuigen > 3,5T GVW zijn verplicht om banden met profieldiepte van min 5mm te gebruiken tussen 1 november tot en met de eerste maandag na Pasen (zuiden van Noorwegen) en tussen 16 oktober tot en met 30 april (noorden van Noorwegen. Winterbanden zijn verplicht op alle assen (inclusief traileras) van 15 november tot 31 maart. Ga naar www.stro.se voor een lijst van goedgekeurde winterbanden.Voertuigen > 3.5t GVW zijn verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben in de periode dat het is toegelaten om spijkerbanden te gebruiken.Spijkerbanden (gem. spijkerlengte 1,7mm) zijn toegelaten van 1 nov tot de eerste zondag na Pasen. In Nordland, Troms en Finnmark Van 16 Okt Tot 30 Apr. In Nordland, Troms en Finnmark van 16 okt tot 30 apr. Voor trucks en trailers: spijkerbanden op dezelfde as. Bij dubbele montage volstaat 1 band. In Trondheim en Oslo wordt een kost aangerekend voor het gebruik van spijkerbanden: dagtickets zijn te verkrijgen via automaten langs de hoofdwegen of via telefoon of SMS (verzonden via Noors, Zweeds of Deens telefoonnr.). Maand of jaar Tickets voor Trondheim kunnen verkregen worden te Trondheim Parking Office in Erling, Skakkes Gate 40, 7012 Trondheim. Dag-,maand- en jaartickets kosten bij benadering 3,90 Euro / 52 Euro / 155 Euro (Kosten verdubbelen voertuigen >3.5t). Een overtreding wordt beboet met 97 Euro.
OekraïneGeen wet of regelgeving voor winterbanden.Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw en ijs.Spijkerbanden zijn toegestaan.
Oostenrijk


Winterbandenplicht van 1 november tot 15 april. Risico van rijverbod en hoge boetes als U niet voldoet (tussen 35€ en 5000€). Winterbanden (M+S volstaat), op zijn minste op één aangedreven as. Minimum profieldiepte 6mm (diagonaal) en 5mm (radiaal). Winterbanden verplicht op bussen (categorieën M2, M3) vanaf 1 november tot 15 maart.

Sneeuwkettingen moeten aan boord van het voertuig zijn voor minstens twee aandrijfassen van 1 november tot 15 april. Uitzonderingen van toepassing voor openbare busdiensten. Gebruiken op wegen bedekt met sneew en/of ijs.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan voor voertuigen > 3.5t GVW. 
PolenGeen wet of regelgeving voor winterbanden.Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek bedekt is met sneeuw en ijs. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer aangeduid met de gepaste verkeersborden.Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
PortugalGeen wet of regelgeving voor winterbandenSneeuwkettingen zijn tijdelijk verplicht wanneer aangeduid door de verkeersborden (komt enkel voor in de hoogste gebieden).Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
RoemeniëBij winterse omstandigheden zijn M+S of winterbanden verplicht op de aangedreven as voor voertuigen boven 3.5t en voor personentransport (voertuigen met meer dan 9 zitplaatsen).Voertuigen >3.5t weten waar sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden aan de hand van de respectievelijke verkeersborden.Schep en zand vereist voor voertuigen >3.5t. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
RuslandNieuwe technische regelgeving verwacht. In de maanden december, januari en februari moeten personenwagens, lichte vrachtwagens, vrachtwagens en bussen op alle assen uitgerust zijn met M+S banden of met banden met het 3PMSF-symbool. Minimum profieldiepte bedraagt 4mm.Sneeuwkettingen zijn aangeraden, maar niet verplicht.Het gebruik van spijkerbanden is verboden in de zomermaanden juni, juli en augustus.
ServiëBanden met M+S of winterbanden zijn verplicht van november tot april. Min. profieldiepte is 4 mm. Te gebruiken volgens de verkeersborden en weersomstandigheden.Alle voertuigen dienen sneeuwkettingen voor de aandrijfas aan boord te hebben. Te gebruiken volgens de verkeersborden en weersomstandigheden.Spijkerbanden zijn niet toegestaan. Bussen en vrachtwagens moeten in het bezit zijn van een sneeuwschep.
SlowakijeWinterbanden/M+S voor vrachtwagens >3.5t zijn verplicht tussen 15 November en 31 Maart op aandrijfas (Min. 3mm profieldiepte)Sneeuwkettingen dienen aan boord te zijn in het voertuig. Te gebruiken volgens verkeersborden en weersomstandigheden.Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
SloveniëVan 15 november tot 15 april is 1 van volgende opties verplicht op voertuigen > 3.5t GVW: optie 1: winterbanden minstens op de aandrijfas (min. 3mm profieldiepte) optie 2: standaardbanden, maar sneeuwkettingen moeten aan boord zijn voor de aandrijfas in het geval van winterse omstandigheden

Sneeuwkettingen moeten aan boord zijn van voertuigen >3.5t indien geen winterbanden gemonteerd zijn.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
SpanjeGeen algemene wet-of regelgeving voor winterbanden. Winter/M+S-banden zijn verplicht wanneer aangegeven door verkeersborden.Sneeuwkettingen zijn toegestaan wanneer aangeduid door verkeersborden. Sneeuwkettingen enkel toegestaan op wegen bedekt met sneeuw en ijs.Het gebruik van spijkerbanden met spijkers van 2mm lang zijn toegestaan op wegen bedekt met sneeuw.
TsjechiëWinterbandplicht voor aandrijfassen van 1 november tot 31 maart, afhankelijk van de weersomstandigheden of bij Winterkitsignalisatie. M+S banden voor voertuigen > 3.5T met een min. profieldiepte hebben van 6mmVerschillende verkeersborden mogelijk. Sneeuwkettingen zijn verplicht zoals aangegeven door verkeersborden op minstens 2 aandrijfwielen van voertuigen met 3 en meer assen.Spijkerbanden zijn niet toegestaan.
TurkijeVan 1 december tot 1 april zijn winterbanden verplicht voor interstedelijke reizen. In steden, worden de periodes bepaald door lokale autoriteiten. Alle soorten vrachtwagens, trekkers en bussen moeten uitgerust zijn met banden met het M+S symbool, M+S en 3PMSF symbool of met het 3PMSF symbool op de aandrijfassen. Alle soorten bestelwagens, lichte vrachtwagen, trucks en passagiersauto‘s die voor commerciële doeleinden worden gebruikt moeten uitgerust zijn met het M+S symbool, M+S en 3PMSF symbool of met het 3PMSF symbool op alle assen. Voor banden met loopvlakvernieuwing moet het loopvlak datgene van een winterband zijn. Min profieldiepte voor banden voor bedrijfsvoertuigen is 4mm.Het is aangeraden dat sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig zijn en gebruikt worden op wegen die bedekt zijn met sneeuw en ijs.Sleeptouwen en wielblokken moeten aanwezig zijn in het voertuig. Spijkerbanden kunnen ook dienen als winterband.
Zweden


Bij winterse omstandigheden geldt een minimale profieldiepte van 5mm op alle banden uitgezonderd trailerbanden. M+S banden zijn verplicht op trekkers van voertuigen >3.5t tussen 1 december en 31 maart. Voor een lijst van goedgekeurde banden: www.stro.se

Het wordt aanbevolen sneeuwkettingen aan boord te hebben.Spijkerbanden zijn toegelaten van 1 oktober tot 15 april. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze periode worden verlengd. Max. 50 spijkers op een omtrek van 1 meter voor banden geproduceerd na 1 juli 2013. Er kunnen mogelijk uitzonderingen zijn voor bepaalde wegen.
ZwitserlandGeen algemene wetgeving voor winterbanden, regionale wetgeving mogelijk in winterse omstandigheden (bijv. Alpenwegen). Min profieldiepte voor winterbanden moet 1,6mm zijn. Bij een ongeval met standaardbanden in winteromstandigheden, kunt u aansprakelijk worden gesteld.Sneeuwkettingen enkel toegelaten wanneer aangekondigd door de autoriteiten. Gebruik sneeuwkettingen enkel in geval van aankondiging door verkeersborden.Spijkerbanden zijn toegestaan voor voertuigen < 3.5t GVW van 1 november tot 30 april, of wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw. Maximum snelheid: 80km/h. Een aanwijzing „80 km/h“ moet op spijkerbanden aangebracht worden.


Tot op heden zijn wij niet op de hoogte van de wet- en regelgeving betreffende winterbanden voor vrachtwagens en bussen in de volgende landen: Cyprus, Griekenland en Malta. Gelieve de plaatselijke verkeersregels te raadplegen voor deze landen betreff ende het gebruik van sneeuwkettingen en spijkerbanden.

Ondanks grondig onderzoek, kunnen wij niet garanderen dat alle gegeven informatie compleet en correct is.

Uniroyal. Een merk van Continental.